Vaccination

 

Vi tilbyder influenza vaccination uden tidsbestilling:

Torsdag d. 8/10 kl. 14-15

Fredag d. 9/10 kl. 13-15

OBS. Husk at medbringe og påfører jer mundbind til denne konsultation.

Aktuelt om vaccinationer:

Influenza vaccinationer 2020 anbefales pr 1/10-20 t.o.m. 15/1-2021 hos lægerne Mølledamsgade 1 til alle der fylder 65 inden den 15/1-2021, gravide (i 2. og 3. trimester) og hvis man er under 65 år og har kroniske sygdomme. (spørg i klinikken, hvis du er i tvivl)

I år foretages vaccinationerne for Influenza ved tidsbestilling. Vi giver gerne vaccinationen, hvis du har en aftale omkring noget andet samtidigt. Du kan også stadig nå at få pneumokok vaccinationen, hvis du ikke har fået denne. Venligst book tid – eller ring for at få en tid. Vi afholder ikke, som tidligere åbent hus dage med vaccination. Dette for at undgå, at for mange venter på samme tid.

COVID-19 tiltag:  –  Vi forsøger at undgå for mange i ventesalen på én gang. Samtidigt bør vi observere for reaktion på vaccinen, hvilket primært sker ved, at vi anbefaler par, der kommer i bil om at vente 10 minutter i bilen, inden de kører. Således skønnes sikkerheden overholdt – den anden i bilen kan tilkalde hjælp, hvis der (mod forventning – og det sker yderst sjældent!) kommer en reaktion.                    + vi anbefaler at man har mundbind på, når man møder i klinikken!

Kighoste og influenza vaccination til gravide i 3. trimester tilbydes resten af 2020 – se nedenstående:

Pneumokok vaccination: Dette tilbud som blev indført i foråret fortsætter: Gælder som for alle, der er 65 år og derover. Kun i få og helt særlige tilfælde gives denne vaccination til gruppen yngre end 65!


 

Beskyt dig selv og dit kommende barn med gratis influenza- og kighoste­vaccination

Gravide kan blive gratis vaccineret mod både influenza og kighoste – og dermed beskytte det nyfødte barn og sig selv. En ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen sætter fokus på tilbuddet.

01 OKT 2020

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide bliver vaccineret mod både influenza og kighoste. Vaccinationerne skal sikre, at det kommende barn er beskyttet mod sygdommene i de første levemåneder, da barnet ellers er i særlig risiko for at blive alvorligt syg, hvis det bliver smittet.

Vaccinationerne beskytter samtidig den gravide selv mod at udvikle en alvorlig influenza i sidste del af graviditeten.

”Vi vil gerne have, at gravide er klar over at de har et tilbud om vaccination mod kighoste og influenza – og at de beskytter deres kommende barn ved at blive vaccineret. Vi har derfor udarbejdet en kampagne, der skal gøre de gravide opmærksomme på tilbuddet og forklare dem, hvordan de kan få vaccinationerne i forbindelse med de øvrige undersøgelser under graviditeten,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

To vaccinationer på samme tid

Kampagnen sætter fokus på både influenza- og kighostevaccination. Vaccination mod influenza tilbydes til gravide i 2. trimester og 3. trimester, mens vaccination mod kighoste tilbydes til gravide i 3. trimester. Vaccinationerne gives som to separate stik. Vaccinationerne kan gives ved samme besøg hos lægen, fx i forbindelse med 32-ugers undersøgelsen.

Spædbørn af vaccinerede mødre har lavere risiko for at blive syge med influenza end spædbørn født af mødre, der ikke er vaccineret. Det skyldes både, at de nyfødte får overført antistoffer fra moderen, og at moderens risiko for at blive syg og smitte sit barn efter fødslen er mindre, når hun er vaccineret.

Kighostevaccination til gravide er blevet tilbudt siden efteråret 2019, og i løbet af seks måneder har 76 % af de gravide taget imod tilbuddet.

”Kighoste kan være en meget alvorlig sygdom for spædbørn, og derfor er det vigtigt, at gravide bliver vaccineret. Vaccinationen beskytter nemlig spædbarnet i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret i 3-måneders alderen, og indtil barnet et fuldt vaccineret ved 12 måneders alderen,” fortæller Bolette Søborg.

Tilbuddet om kighostevaccination gælder frem til udgangen af 2020.

Du kan læse mere om tilbuddet på sst.dk/gravid-vaccination. Her kan du også hente række materialer, herunder plakat og visitkort, som udover dansk vil kunne fås på 11 andre sprog. Plakat og visitkort vil også blive sendt ud til almen praksis, når der bestilles influenzavacciner fra Statens Serum Institut.